NIKS-DAG

_____ VITALE HELDEN _____

Bijzonder al die themadagen tegenwoordig, maar vaak een leuk moment om ergens wat langer bij stil te staan: “NIKS-dag”.

Nuttig niksen
Op deze dag hoef je je niet schuldig te voelen dat je zit te niksen. De term ‘niksen’ roept toch vaak een negatieve associatie op. Het wordt gezien als: “Je tijd verdoen, lanterfanten, duimendraaien, klooien, luieren, rondhangen, niet nuttige dingen doen en lummelen”. Toch wordt niksen in een maatschappij die vooral ingesteld is op ‘druk zijn’ steeds belangrijker. Of beter gezegd: noodzakelijker! Druk zijn is een manier van denken geworden. Een doel op zich waarbij het ook nog eens interessant lijkt om vooral te laten zien hoe druk je wel niet bent. Terwijl lummelmomenten waarop je even helemaal offline bent juist heel nuttige momenten zijn.

Schakel even helemaal uit
Waar in vroegere tijden rustmomenten meer vanzelfsprekend waren, worden deze in onze 24/7 maatschappij steeds zeldzamer. We racen de hele dag door, staan continue met alles en iedereen in verbinding en multitasken wat af. Acties, doelen en de waan van de dag. Lekker bezig toch!?

Of gaan we met elkaar de gestage groei van het aantal mensen met stressklachten, disbalans in werk/privé-situatie en mentale overbelasting nu echt serieus nemen. Iedereen heeft dergelijke klachten zelf of in zijn nabijheid bij de hand gehad. Eigenlijk weten we het ook wel maar…..effe checken…………heb jij ‘niksen’ al als onderdeel van jouw dag gemaakt? Een moment voor jezelf om even energie bij te tanken.

Hoezo niksen … ?
Wat is dan zo nuttig aan die “Gewoon-heel-erg-nuttig-zit-te-niksen-momenten”? Inmiddels weten we dat niksen een onmisbaar aspect is van goed en gezond functioneren. Door te niksen schakel je je mentaal even ‘uit’ en geef je je lichaam tijd om te herstellen. Deze rust- en ontspanningsmomenten voorkomen lichamelijke en geestelijke overbelasting. Het helpt je de vicieuze cirkel van stress te doorbreken. Bovendien boort het je creativiteit aan en zorgt ontspanning voor meer rust, focus en overzicht. Houdt dit nu in dat we massaal onze bezigheden en werkzaamheden moeten laten vallen? Nou nee, stress heeft ook een positieve kant. Kortdurende stress helpt je namelijk bij het leveren van een ‘topprestatie’. Het geeft je een gezonde kick en maakt je weerbaarder in uitdagende situaties.

Investeren in vitaliteit 
Om gezond te kunnen blijven functioneren gaat het om een goede balans tussen inspanning en ontspanning zowel in privé- als werkcontext. In de verantwoordelijkheid voor vitaliteit op de werkvloer kunnen zowel werkgever als werknemer veel doen om uitval te voorkomen. Denk hierbij alleen al aan de vitaliteitsaspecten Leiderschap, Talent en Leefstijl. Vitaal leiderschap en het bevorderen van eigen regie van medewerkers, het ontwikkelen en benutten van talenten en een gezonde leefstijl zorgen voor de juiste energie. Blijvende aandacht voor vitaliteit vergroot bovendien de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Benieuwd hoe jij een gezonde relatie op kan bouwen met stress? Of heb je interesse in vitaliteitsthema’s voor jouw organisatie?

Neem contact op: info@vitalehelden.nl

Niks te verliezen toch?